Blind Traveler

221 din

Upoznaj svet oko sebe svim svojim čulima.

Kategorija: Oznaka:

Opis

Kako miriše grad? Zvuk šume? Dodir okeana? Ukus Indije? Da li nam zaista trebaju oči da bi videli svet?

Džejms Holman, avanturista iz 19.veka, rekao bi zasigurno da oči nisu neophodne! Kao dvadesetpetogodišnjak, ovaj poručnik britanske kraljevske mornarice, iskusio je bolest zbog koje je delimično postao invalid i potpuno je oslepeo. Mnogi bi na njegovom mestu odustali, ali ne i Holman. Dugo je želeo da putuje i umesto kraja, ovo je postao početak avanture, kojoj je ostao posvećen do kraja života.

Prvo je počeo da putuje sam, samo u zemlje koje su bile u okolini Velike Britanije, ali je onda proširio svoja putovanja po celoj Evropi. Ali ni tu se nije zaustavio. Pratio je svoj lični kompas, koji ga je odveo u Rusiju, Aziju i Afriku. Do 70. godine života obišao je sve kontinente. On je bio prva slepa osoba koja je proputovala svet i tokom tog putovanja je prešao više od 400.000 kilometara. Takođe, borio se protiv trgovine robljem tokom 1820-ih. Njegove zabeleške o flori indijskog okeana naveo je i Darvin. Zaista je bio inspiracija mnogima.

Džejms je proučavao i iskusio zemlje koje je obilazio, svim svojim drugim čulima. Napisao je nekoliko knjiga o svom iskustvu. Mi od vas ne očekujemo da pišete o svojim iskustvima. Čak, ne morate ni da ustajete sa stolice. Za početak je dovoljno da zatvorite oči, probate Indija pejl ejl i pustite da vas čula odvedu na daleka, neistražena mesta.