Ah Toy

208 din

Zapamti, svaku situaciju u životu možeš okrenuti u svoju korist.

Kategorija: Oznaka:

Opis

Vrelog majskog jutra te 1853. godine, Timoti MekKrej je ispirao pesak u potrazi za zlatom na reci Kern u Kaliforniji. Očajnički se nadao da će naći nešto veliko u toku svog prvog dana u jeku kalifornijske Zlatne groznice. Ali ova priča nije o Timoti MekKreju, već o osobi na koju će on potrošiti novac koji je zaradio od pronadjenog zlata.

Njeno ime je bilo Ah Toj i u to vreme je bila veoma poznata. Ime Ah Toj je bila skraćena verzija naziva ‘Ćerka radosti’, što je opet bio kineski naziv za prostitutku. Ona je bila lepa, visoka, atraktivna i egzotična… što ju je činilo još privlačnijom.

Stigla je u San Francisko četiri godine ranije. Bila je robinja, ali je njen gazda/muž umro na putu iz Hong Konga ka San Francisku. Stigavši u Ameriku kao slobodna žena, primetila je da u toj čudnoj zemlji privlači pažnju muškaraca. Rešila je da to iskoristi. Mogli ste da je imate za jednu uncu zlata, ali ustvari je niko nije imao. Naplaćivala je 18 dolara samo da bi je gledali. Ako mislite da je to jeftino, razmislite još jednom. Tadašnjih 18 dolara, danas vrede 560 dolara. Mladi Timoti je zaista morao naporno da radi, da bi uspeo priuštiti taj vizuelni šou.

Ali Timoti nije bio jedan jedini koji je imao Ah Toj na pameti. Bilo je mnogo ljubomornih koji je nisu voleli, samo zato što je uspela da za kratko vreme od prostitutke postane moćna Madam. Drugi su je mrzeli jer je bila kineskinja. Kineska mafija u San Francisku je nije volela, zato što je uzela veliki deo njihove teritorije, a i želeli su deo kolača. Sve vreme se borila protiv kineske mafije, čak i na sudu nekoliko puta. Ovo je funkcionisalo sve do 1854. godine, kada je američki zakonodavni sistem odlučio da nijedan narod iz azijske, afričke, ili države starosedeoca Amerike ne može podneti žalbu na sudu.

S obzirom da je borba prekinuta rasizmom, verovatno ste pomislili da je Ah Toj dočekala tragičan kraj… ali to bi bilo potcenjivanje nje same. Pošto je bila praktična, poslovna žena, Ah Toj je videla natpis na zidu kuće, a onda je unovčila svoje dve nekretnine kao Madam i investirala dalje u nekretnine. Ah Toj je imala dug život i umrla je kao stogodišnjakinja.

Ona je upamćena kao neko ko nije živeo po tuđim pravilima, već kao neko ko je izuzetak. Mogla je da živi normalan i dosadan život i da bude deo okrutnog i nepravednog sistema, ali nije… izdigla se iznad i zato smo je izabrali za naš Kalifornija komon lager.